BOLIST
BOLIST.se
  • Ska du byta tak eller fasad?

    Byggmaterial

    Underhåll och byte av fasad & tak

    Vi erbjuder ett stort sortiment av fasadbeklädnader och tak med alla smådetaljer kring det som man kan behöva som till exempel fönsterbleck, stuprör, trappreglar, utebelysning, vindduk, isolering, skorstenar mm. Vi har noga valt våra leverantörer för att säkerställa hög kvalitet på våra produkter då vi vet att det är oerhört viktigt när det handlar om utsidan på ett hus för att ge oss en varm och bekväm inomhusmiljö. Taket och fasaden fungerar som skydd mot regn, vind och kyla och är därför de viktigaste delarna på huset. Eventuella problem som vattenläckage kan påverka hela huset negativt och det är därför viktigt att underhålla fasaden och taket, och byta ut när det behövs vilket är en god investering på sikt. 

    Här hittar du tips och information om fasad & tak

    Fasaden

    Det finns många olika alternativ på material att välja mellan för din fasad. Varje material har sina egna unika egenskaper som man bör ta med i beräkningen när man väljer ytlager. Valet av  ytskiktsmaterial för fasaden kan bero på byggnadens speciella förutsättningar, placering eller utseende. Idag fokuserar många på livslängden och den mängd underhåll som krävs för det yttre fasadlagret man väljer. För tjugo år sedan var trä det vanligaste materialet, men det har förändrats och yngre bostadsägare prioriterar minimalt underhåll jämfört med tidigare generationer. 

    De vanligaste materialen som används för fasad idag är trä, puts, kalksandsten, tegel och plåt. Det förekommer att det används plast och olika varianter av keramiska- och stenplattor. Det har blivit allt mer vanligt att särskilt vid nybyggen att blanda olika typer av beklädnad för att få en annorlunda ytfinish på fasaden. Vanligast är att variera olika ytor med trä och plåt. 

    Här nedan kommer en liten grundkurs i några vanliga ytskikt vid fasadbyte.


    Fasad i trä

    Trä är ett naturligt och levande material som vanligtvis tillverkas av lärk, gran eller furu. Är fasaden rätt konstruerad och skött kan den hålla i flera hundra år. Träfasader kräver ommålning ungefär var sjunde år beroende på läge och utsatthet. Trä är lätt att bygga med och att reparera. 

    Fasad i puts

    Puts som fasad appliceras vanligtvis på en stomme av antingen trä eller lättbetong. Putsen kan bestå av kalk eller cement i olika blandningar beroende på hur slät man vill ha den. Puts är ofta underhållsfritt och har en livslängd på 50 år. mindre skador på fasaden kan man åtgärda själv men större putsning bör utföras av en fackman för att säkerställa korrekt utförande och hållbarhet. 

    Tegelfasad

    Tegel är ett miljövänligt material som tillverkas genom att bränna lera. Färgen på teglet avgörs av typen på lera som används vid bränningen. Tegel har lång hållbarhet på flera hundra år. Det är nästan helt underhållsfritt och brandsäkert. Eventuell kan man behöva fylla på murbruk i fogarna efter en tid, men det är möjligt att göra själv om man är händig. Det är viktigt att tänka på valet av färg på tegel eftersom det inte går att byta färg på ett enkelt sätt. 

    Panelfasad

    Konstruktionsmässigt finns det inte någon större skillnad mellan olika panelmaterial, men de kan ha väldigt olika egenskaper. De vanligaste materialen för panel är trä, plåt och plast men kompositmaterial blir allt vanligare och utvecklingen går ständigt framåt. 

    Byta tak takläggning

    betongpannor

    Tak – Plåttak, tegel eller betongpannor?

    Takbeklädnad har en avgörande roll för både utseendet och känslan av en bostad. Det är viktigt att ha ett tak som är funktionellt och skyddar mot väder och vind, men det är även viktigt att välja rätt takbeklädnad för att uppnå önskad still och atmosfär. Kostnaderna för takmaterial beror på materialet men också på den tid det tar att lägga på plats. Nedan finns några enkla tips om vad man bör tänka på med de vanligaste takmaterialen. 

    Tegelpannor

    Tegelpannor är ett klassiskt och hållbart material med lång livslängd. En fördel med tegelpannor är att de ger taket ett unikt utseende eftersom pannorna inte är exakt likadana. Dock gör det att tegelpannorna är något dyrare att lägga tak med än till exempel betongpannor. Lutar taket mindre än 22 grader bör man inte lägga tegelpannor. Det är en god investering att välja tegel med tanke på livslängden. 

    Betongpannor

    Betongpannor är ett mer prisvärt alternativ än tegelpannorna och är enklare att lägga eftersom varje panna är likadan. Dock kan detta göra taket mindre intressant, särskilt på stora, plana ytor. En fördel med betongpannor är att de finns i många olika färger och former eftersom de gjuts i formar. En nackdel med betongpannor är att hållbarheten inte ä lika lång som motsvarande tegelpannor. Har du tidigare haft ett plåt- eller papptak bör du säkerställa med en professionell hantverkare att takkonstruktionen klarar av den nya tyngden. 

    Tak i plåt

    Ett plåttak är ett mycket hållbart alternativ och passar särskilt bra för tak med många vinklar och vrår, eftersom plåten kan formas på sätt som inte är möjligt med pannor. En annan fördel är dess låga vikt som gör att det kan läggas på de flesta typer av takkonstruktioner. En nackdel med plåttak är att både materialet och tiden för takläggning är ganska tidskrävande. Något som många inte tänker på är att ljudet av till exempel regn låter mycket mer jämfört med de andra alternativen. 

    Visste du att vi har ett av Västsveriges största lager med tak? En del av vårt utbud hittar du på hemsidan men vi har ännu mer i butik från kända leverantörer som tex Benders!